Πώς να διαλέξω στρώμα ύπνου;

Ένα κακό στρώμα μπορεί να δημιουργεί μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, ύπνο που δεν ξεκουράζει, ανησυχία, αϋπνία, πονοκεφάλους, κακή διάθεση και άλλα πολλά προβλήματα. Μπορεί να είναι ο λόγος που ξυπνάτε κάθε πρωί πιασμένοι με κακή διάθεση ή νιώθοντας πιο κουρασμένοι. Για να έχουμε λοιπόν τον ύπνο που μας αξίζει επιλέγουμε με προσοχή το στρώμα μας και ελέγχουμε συχνά την κατάστασή του.

 

Το καλά στρώματα ύπνου πρέπει να βοηθούν στην ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του κεφαλιού και να απορροφούν τις πιέσεις των ώμων, ποδιών και λεκάνης. Επίσης πρέπει να στηρίζουν και συγχρόνως να αποφορτίζουν τον αυχένα και να συμβάλουν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

 

Αναφορικά με τη σκληρότητα ο γενικός κανόνας είναι πως τα σκληρά ανατομικά

στρώματα ενδείκνυνται για όσους κοιμούνται ανάσκελα κυρίως και για όσους έχουν αυξημένο σωματικό βάρος. Τα ημίσκληρα ανατομικά στρώματα για όσους κοιμούνται μπρούμυτα κυρίως και τα μαλακά για μικρότερες ηλικίες, για όσους κοιμούνται στο πλάι και για όσους έχουν χαμηλό σωματικό βάρος. Σημαντικό ρόλο παίξουν φυσικά και τα υλικά απ’ όπου είναι φτιαγμένα τα ανατομικά στρώματα που δεν πρέπει να προκαλούν εφίδρωση, στατικό ηλεκτρισμό ή δυσφορία.

 

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο ανατομικό στρώμα θα πρέπει αρχικά να μετρήσουμε τις σωστές διαστάσεις. Μετράμε το εσωτερικό του κρεβατιού και όχι το παλιό μας στρώμα. Μετράμε το μήκος το πλάτος και το βάθος του από την επιφάνεια (πχ τελάρο ή σανίδες) στην οποία θα πατήσει το στρώμα. Αγοράζουμε τα ανατομικά μας στρώματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχει το σώμα μας. Πάντα το δοκιμάζουμε

ξαπλώνοντας σε διάφορες θέσεις. Δοκιμάζουμε διαφορετικής σκληρότητας στρώματα και δεν πάμε να αγοράσουμε ένα στρώμα ύπνου ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι γιατί κάθε στρώμα θα μας φανεί ιδανικό. Το ελάχιστο πάχος του στρώματος πρέπει να είναι 16 εκατοστά ιδανικά πάνω από 18-20 εκατοστά.

 

Γενικότερα το ανατομικό μας στρώμα θα πρέπει:

 

  • να προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και ιδίως της σπονδυλικής στήλης
  • να κατανέμει τις πιέσεις ομοιόμορφα κατά μήκος του σώματος
  • να μειώνει την κίνηση του σώματος και να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • να μειώνει την κίνηση του ζευγαριού από το ένα μέλος στο άλλο
  • να παρέχει περιμετρική στήριξη
  • να αντικαθιστάται τουλάχιστον κάθε δέκα χρόνια για λόγους υγιεινής.