Χρήσιμες Συμβουλές & πληροφορίες για να κοιμάστε καλύτερα.

Μια από τις βασικές ανάγκες της ζωής, εξίσου σημαντική για την υγεία μας και την ευημερία, όπως ο αέρας, η τροφή και το νερό είναι και ο ύπνος. Όταν έχουμε κοιμηθεί καλά, θα ξυπνήσουμε ανανεωμένοι & έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την καινούργια ημέρα μας.

Σε αντίθετη περίπτωση κάθε μέρος της ζωής μας μπορεί να υποφέρει, είτε αυτό αφορά την εργασία μας είτε ακόμη και την υγεία μας. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει όλους μας και εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε το τίμημα.

Η ποιότητα του ύπνου έχει τεράστιο αντίκτυπο στην συνολική ποιότητα της ζωής μας. Όσο για την “ποσότητα” ύπνου που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να μην αισθάνεται κουρασμένος την επόμενη ημέρα, διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, παρ’ όλο που συνιστάται γενικά ένας μέσος όρος 7 – 9 ωρών την νύκτα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι επαρκείς με λιγότερες ή περισσότερες ώρες ύπνου.

Φυσικά οι απαιτήσεις του ύπνου ποικίλλουν και κατά την διάρκεια του κύκλου της ζωής. Νεογνά και βρέφη χρειάζονται πολλές περισσότερες ώρες ύπνου
(έως και 18,5) το 24ωρο διότι είναι σημαντικός γι’ αυτά, μεγαλώνοντας όμως ο μέσος όρος καθίσταται στις 7 με 9 ώρες, η ανάγκη όμως για ύπνο δεν αλλάζει ποτέ.

 

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως όταν κοιμόμαστε;

Η αρχιτεκτονική του ύπνου ακολουθεί ένα εναλλασσόμενο ρυθμό που ονομάζεται: REM (Rapid Eye Movement) γνωστό και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων την ματιών αλλά & NREM (non Rapid Eye Movement).

Η κατάσταση REM είναι το 5ο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου & διαρκεί 90 με 120 λεπτά. Παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο και στο σώμα ενώ είναι και το στάδιο που ονειρευόμαστε.

Το 75% του ύπνου μας το καταλαμβάνει η κατάσταση NREM όπου εκεί αρχίζει ο βαθύ ύπνος και χωρίζεται σε 4 στάδια:

 

1ο στάδιο: Βρισκόμαστε στο στάδιο ελαφρύ ύπνου.

 

2ο στάδιο:
Ήδη οι εξωτερικοί παράγοντες ήχου είναι ανεπαίσθητοι, η αναπνοή και ο ρυθμός της καρδιάς είναι σε κανονικά επίπεδα και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει.

 

3ο & 4ο στάδιο:
Βρισκόμαστε σε βαθύτερο ύπνο, η αρτηριακή πίεση πέφτει, η αναπνοή γίνεται πιο αργή, οι μύες χαλαρώνουν και η αιμάτωση των μυών αυξάνεται και παρουσιάζεται η αποκατάσταση και η ανάπτυξη των ιστών. Η ενέργεια αποκαθίσταται και οι ορμόνες ήδη έχουν απελευθερωθεί όπως η αυξητική ορμόνη που συμβάλει στην αποκατάσταση ακόμα και των μυών.

 

10 Χρήσιμες συμβουλές που θα συμβάλλουν στην ποιότητα του ύπνου σας:

 

1. Διατηρήστε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα.

Ο ύπνος και η ώρα που ξυπνάμε ρυθμίζεται από ένα βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου αλλά και του σώματος όπου πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Γιατί σημαντικό είναι να ρυθμίσουμε μια τακτική ώρα που θα κοιμόμαστε ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

 

2. Δημιουργία μιας προ-ύπνου διεργασίας.

Πριν κοιμηθούμε καλό θα είναι να διεξάγουμε κάποιες ενέργειες που θα μας χαλαρώσουν και θα κάνουν τον ύπνο μας ξεχωριστή στιγμή, αυτές μπορεί να είναι είτε ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο ή ακούγοντας μια χαλαρωτική μουσική ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Χαμηλώστε τα φώτα & αποφύγετε να κάνετε δραστηριότητες που θα επιφέρουν διέργεση.

 

3. Δημιουργήστε “ατμόσφαιρα”

Ο χώρος που κοιμόμαστε θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος και να τηρεί προϋποθέσεις που θα ηρεμούν το σώμα αλλά και το μυαλό. Ένας σκοτεινός, ήσυχος, δροσερός & άνετος χώρος θα είναι αυτός που θα σας επιφέρει πλήρη ηρεμία. Γι’ αυτό ελέγξτε το υπνοδωμάτιο σας αν πληρεί τις προϋποθέσεις για έναν ήρεμο ύπνο.

 

4. Κοιμηθείτε σε ένα άνετο στρώμα & μαξιλάρι.

Σιγουρευτείτε ότι το στρώμα σας είναι άνετο και προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες. Ένα στρώμα που χρησιμοποιείται για πάνω από 10 χρόνια έχει σίγουρα υπερβεί το όριο ζωής ακόμα και αν είναι άριστης ποιότητας.

Γι’ αυτό η αλλαγή σε ένα νέο και άριστα ποιοτικό στρώμα είναι απαραίτητο. Επίσης ένα καλό στρώμα δεν είναι αρκετό από μόνο του εάν δεν συνοδεύεται και από τα κατάλληλα άνετα μαξιλάρια ύπνου. Δημιουργήστε ένα κρεβάτι ελκυστικό που να σας καλεί για ύπνο και να μην σας απωθεί.

 

5. Χρησιμοποιήστε το υπνοδωμάτιο μόνο για ύπνο.

Καλό θα είναι να αποβάλλουμε από τον χώρο που κοιμόμαστε συσκευές όπως υπολογιστές, τηλεόραση ακόμα και το ρολόι που μας υποβάλλουν σε ενέργειες άγχους & εγρήγορσης.

 

6. Αποφύγετε το φαγητό τουλάχιστον 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Το φαγητό ή ακόμα και η υπερβολική χρήση πόσιμων υγρών θα επιβραδύνει την άνεση ενός ήρεμου ύπνου.
Είναι καλύτερα να αποφύγουμε ένα βαρύ γεύμα, πικάντικες τροφές που μπορεί να επιφέρουν διαταραχές και δυσφορία κατά την διάρκεια την νύκτας, όπως επίσης τον περιορισμό των υγρών που θα επωφελήσει την διακοπή του ύπνου από το ξύπνημα της επίσκεψης του μπάνιου.
Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι ένα ρόφημα ζεστό γάλα που θα μας χαλαρώσει λίγο πριν κοιμηθούμε.

 

7. Άσκηση & Ύπνος

Αν και η άσκηση συμβάλλει θετικά στο σώμα μας θα ήταν καλό να την αποφύγουμε πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι… και αυτό διότι η άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος αυξάνεται κατά την διάρκεια της άσκησης και το σώμα χρειάζεται πάνω από 4 ώρες για να αρχίσει να ηρεμεί.
Γι’ αυτό τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε θα πρέπει να έχετε τελειώσει με την σωματική άσκηση.

 

8. Αποφύγετε την καφεΐνη.

Η καφεΐνη δίνει το ερέθισμα του συναγερμού στον οργανισμό μας, γι’ αυτό και προϊόντα όπως καφές, τσάι, αναψυκτικά (coca-cola) και σοκολάτες καλό θα είναι να αποφεύγονται καθώς παραμένουν στο σώμα μας κατά μέσο όρο από 3 έως και 10 ώρες. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι η καφεΐνη δεν σας επηρεάζει,
μπορεί να διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

 

9. Αποφύγετε την Νικοτίνη.

Η νικοτίνη είναι διεργετικό, το κάπνισμα πριν ξαπλώσουμε για ύπνο καθιστά δύσκολη την ηρεμία του οργανισμού και κατ’ επέκταση το να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα. Δημιουργεί ακόμα και εφιάλτες, δυσκολία στο να επανέλθουν οι παλμοί στο φυσιολογικό τους επίπεδο, δυσκολία στην αναπνοή και δυσφορία.

 

10. Αποφύγετε το αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλκοόλ βοηθάει στο να χαλαρώσουμε, στην πραγματικότητα όμως διαταράζει τον ύπνο, προκαλώντας πολλές φορές αϋπνία ή λιγότερο ύπνο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφύγουμε το αλκοόλ πριν ξαπλώσουμε για ύπνο.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΥΠΝΟΥ

Η σπονδυλική στήλη αποτελέιται από πολλά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι.Οι οσφυικοί σπόνδυλοι της μέσης είναι μεγαλύτερη γιατί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του σώματος και είναι το σημείο που συνήθως δημιουργείται ενόχληση.Με το πέρασμα του χρόνου η σπονδυλική στήλη χάνει την ελαστικότητά της και αλλοιώνεται με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι και ενοχλήσεις.Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουραζούμε το σώμα μας σωστά από την καιημερινή καταπόνηση γιατί είναι ένα εργαλείο που πρέπει πάντοτε να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Έρευνες στη Μαγιόρκα της Ισπανίας από τον καθηγητή Φρανσίσκο Κόνβανς απέδειξαν ότι η επιλογή στρώματος σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μέση τους ήταν πολύ σημαντική όχι μόνο για τον ύπνο τους αλλά και για τη γενικότερη πορεία της κατάστασής τους, αφού η κατάλληλη επιλογή, τους βοήθησε στην βελτίωση του προβλήματός τους και κατά τη διάρκεια της ημέρας.Ελέγξτε το στρώμα σας.Τα σημάδια φθαρμένου υφάσματος και η ανισότητα της επιφάνειάς του προειδοποιούν για έλειψη ελαστικότητας πράγμα που σταδιακά γίνεται αιτία για μακροχρόνια προβλήματα και δημιουργία πόνων στην πλάτη και τον αυχένα.Το στρώμα για να εκπληρώσει σωστά το ρόλο του και τις ορθοπεδικές προδιαγραφές του πρέπει να αντικαθιστάται το αργότερο σε επτά χρόνια.Επιλέξτε να κοιμηθείτε σε επίπεδο αλλά όχι πολύ σκληρό στρώμα.Ένα παχύ ανατομικό στρώμα έχει μεγαλύτερη διαδρομή ελαστικότητας με αποτέλεσμα να παίρνει καλύτερα την μορφή του σώματος και να το αγκαλίαζει σωστότερα.Αυτό επιβαρύνει λίγοτερο τους ώμους και τους γοφούς με αποτέλεσμα να έχουμε πιο ομαλό ύπνο.Όταν κοιμηθούμε καλά ξυπνάμε με αίσθημα ευεξίας και νιώθουμε ότι είμαστε σε καλή σωματική και ψυχολογική φόρμα.Αφιερώστε 10 λεπτά την ημέρα σε απαλές ασκήσεις διάτασεις.Η τακτική άσκηση επιδρά διεργετικά στο σώμα και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των πόνων.

 

Στην ΚΛΙΝΟΣΤΡΩΜ ΚΑΤΣΑΜΠΑ Α.Ε. δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια και σας προσφέρουμε ορθοπεδικά στρώματα, ανατομικά μαξιλάρια και κρεβάτια με στόχο πάντα την πραγματική ξεκούραση κατά την διάρκεια του ύπνου.